Wednesday, June 15, 2011

APAM BERAS

RESEPI APAM BERAS

sumber: myresipi.com @ Potret kasih

http://www.potretkasih.com

Bahan-bahan
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar – tak letak
3/4 cwn gula pasir (dua2 gula pasir pun takpe)
(sayaltk 1½ cwn gula pasir, brown sugar tak letak)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara Penyediaan

1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. Perap selama 3 jam.
6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saja.



Saya balutkan penutup kukusan dengan tuala atau kain seperti dalam gambar, supaya air tak menitis pada apam…….



Tips: Kalau nak kan permukaan apam cantik dan tak terbelah sila guna api kecil semasa mengukus…. tapi … Kalau suka permukaan apam tu terbelah dan tersenyum mekar boleh gunakan api besar semasa mengukus…. terpulanglah pada citarasa masing2.

Thursday, June 9, 2011

Rojak Ayam (Keling)

.



Rojak Ayam / Keling
Bahan
1/4 ekor ayam
3 biji telur rebus [belah2]
3 keping tahu [goreng dan potong nipis]
1/2 biji sengkuang [saiz kecil]
1 batang timun
1/2 biji salad lectucce
500 gm mee kuning [celurkan sikit]

Cara:
1. Ayam dipotong 2 dan dibersihkan. Gaulkan garam dan kunyit dan gorengkan. Bila dah sejuk potong kecil.
2. Semua sayuran dipotongkan kecil.
3. Masukkan serba sikit semua bahan dalam pinggan dan taburkan kuah kacang atas bahan.

KUAH KACANG

Bahan:
1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa

bahan mesin
3 sudu besar cili mesin
4 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras

Cara:
1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.
3. Masukkan gula dan garam secukupnya. Masakkan dengan api perlahan sehingga naik minyak.
4. Hidangkan dengan rojak ayam.

Tuesday, June 7, 2011

Nasi Minyak Terengganu

Resepi : Nasi Minyak Terengganu


Bahan-bahan Utama

Beras
1 biji bawang besar di potong mayang
3cm halia di ketuk
1/2 tin susu cair
Marjerin (bagi klasik skit)
Minyak masak
Sirap & sunquick
Air mengikut sukatan beras
2 helai daun pandanRempah kasar

2 biji butir limau
1 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
kulit kayu manisCara-cara membuat

Panaskan kuali, masukkan sesudu marjerin bersama minyak masak.
Masukkan rempah kasar, tumis sampai naik bau atau biji limau jadi kekuningan.
Masukkan 1 sudu bawang yang di mesin then bawang besar yang dihiris mayang dan halia yang telah diketuk.Tumis sampai bawang tadi sedikit garing.Masukkan daun pandan.
Masukkan susu cair dan air mengikut sukatan beras.Pada mulanya masuk 1 cawan air (if korang guna cawan sebagai sukatan beras).
Masukkan sedikit sirap untuk buat nasi jdi color merah skit.Biarkan ia mendidih sekejap.
Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik.Tambah air sukatan beras tadi sebanyak mana korang nak masak.Contoh 3 cawan beras,tambahkan lagi 2 cawan air ke dalam periuk nasi tadi.Seeloknya, lebihkan sedikit air.Biarkan ia mendidih sekejap.
Masukkan beras yang siap dicuci ke dalam periuk.
Masukkan sedikit garam.
Selepas nasi kering atau nak masak, masukkan sedikit sunquick dan gaul rata.Biarkan nasi masak dalam periuk.
Sedia dihidang.

Kurma Daging Terengganu

Kurma Daging Terengganu

Bahan

1 kg daging boneless

1 1/2 peket rempah kurma adabi yang saiz kecil

1 sb rempah kari daging

1 sb cili kering / oncu/tukas

1 1/2 biji bawang besar*

2 ulas bawang putih*

1 inci halia*

1/2 inci lengkuas*

2 sb kerisik

1 inci belacan*

3 biji bawang besar dimayang

2 sb sos tomato

5 sb susu sejat

4 biji buah pelaga

2 inci kulit kayu manis

4 biji bunga cengkih

4 kuntum bunga lawang

sedikit air asam jawa

garam, gula secukup rasa

Cara

1.Potong daging sederhana saiz dalam bentuk dadu dan bersihkan

2. Blend bahan yang bertanda * sehingga lumat.

3. Panaskan minyak dan tumis bawang yang telah dimayang sehingga kekuningan.

4. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih dan goreng sehingga naik bau.

5. Masukkan bahan blend dan goreng sehingga naik minyak.

6. Masukkan rempah dan cili blend yang telah dijadikan paste dan goreng lagi sehingga naik minyak, Gunakan api yang sederhana kerana rempah cepat hangit

7. Masukan daging kacau hingga sebati diikuti masukkan kerisik dan masukkan sedikit saja air untuk meratakan rempah dan daging.

8. Tutup periuk dan biarkan daging direneh sehingga empuk. Kalau masih belum empuk dan airnya hampir kering, masukkan air sedikit dan masak lagi.

9. Bila dah empuk , air daging kelihatan macam naik minyak. Sesuaikan kuahnya, kalau terlalu pekat rempahnya tambah sedikit air.

10. Masukkan air asam jawa dan kacau.

11. Masukkan sos tomato dan dikuti dengan susu cair.

12. Sesuaikan masin dan manisnya.

13. Reneh dengan api yang sederhana sehingga naik minyak. Ia seolah-olah ada dua lapisan minyak dan rempah.

p/s; kalau nak lagi best gunakan bawang kecil goreng.Goreng bawang merah tadi sehingga garing dan ramaskan sehingga hancur. Then masukkan semasa mereneh daging sehingga empuk. So step 3 boleh diabaikan.

Bolehlah dihidangkan bersama nasi hujan panas , ayam masak merah, acar dan sambal belacan,

Bihun Sup

Bihun Sup

Bahan-bahan ( 2 orang )
  • Bihun untuk 2 orang makan
  • 2 ketul ayam (bahagian berisi)
  • Segenggam taugeh
  • Daun bawang dipotong halus
  • Daun sup dipotong halus
  • Segenggam bawang goreng 
  • Segenggam bilis yang telah digoreng
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • Rempah sup
  • Garam
  • Serbuk pati ayam
  • 6 biji cili padi
  • 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
  • Kicap pekat manis
  • Minyak untuk menumis
  • Air

Cara-cara

  1. Rendam bihun dalam bekas berisi air
  2. Tumbuk 2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih
  3. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan tumbuk tadi bersama kulit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih
  4. Setelah bahan2 tumis kelihatan perang, masukkan ayam dan gaul2kan sehingga kulit ayam kelihatan sedikit perang
  5. Setelah itu, masukkan air secukupnya
  6. Setelah air menggelegak, masukkan rempah sup ke dalam periuk secukupnya.
  7. Masukkan pula sedikit rempah kurma (anggaran 1 sudu teh)
  8. Masukkan garam & serbuk pati ayam secukupnya, kacau, tutup periuk dan perlahankan api. Biarkan sup mereneh
  9. Untuk sambal kicapnya, tumbuk cili padi, seulas bawang merah & seulas bawang putih. Kemudian, masukkan kicap pekat manis dan jus limau nipis
  10. Setelah ayam dalam sup masak elok, keluarkan dan siat2 isinya. Setelah itu, celur taugeh & bihun
  11. Setelah siap, bolehlah masukkan bihun ke dalam mangkuk, diikuti taugeh dan isi ayam. Taburkan daun bawang, daun sup & bawang goreng dan bilis goreng di atasnya.
  12. Hidang dengan sambal kicap

Mee Rebus Terengganu

Mee Rebus Terengganu
Sumber: Sendiri

Bahan-Bahan:
Mee Kuning
Bawang Putih
Sawi
Bawang Besar 1 hiris
Telur 1 biji
Sebiji Lada Besar dipotong
Ayam Dipotong Dadu
Air
Lada Hitam ditumbuk

Cara:
Tumis 3 ulas bawang putih,lada hitam sehingga naik bau.Masukkan air, bawang besar,lada,sawi,ayam.Bila mendidih kecilkan api dan pecahkan telur kedalamnya.Bila sudah masak masukkan mee kuning Makan masa panas.

Cadangan Hidangan:
Hidangan utk 1 orang

Monday, June 6, 2011

Kek Gula Hangus

KEK GULA HANGUS




Bahan-Bahan:

1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camca teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 camca besar mentega
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuat:

1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus atau kekuningan. Masukkan air panas dan kacau hingga cair. Berhati semasa masukkan air, sebab gula tu akan meletup-letup.Tutup periuk untuk elakkan terkena percikan. Kemudian masukkan mentega.Sejukkan.

2. Pukul telur sehingga kembang dan pekat. Masukkan susu pekat dan kacau sebati.
3. Ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit.
4. Akhir sekali, masukkan gula hangus dan esen vanita.Kacau rata. Perap adunan selama 3-4 jam .
5. Bakar dgn api sederhana 160 -180 selama 45 ke 1 jam.

Rojak Betik

Rojak Betik
Makanan tradisi Terengganu

Bahan-bahan:


1 biji betik muda/mengkal (saiz sedang)
1/2 sudu teh kapur makan (utk mengeraskan betik yg disagat td)
2 biji timun

Bahan untuk Kuah


9 ekor ikan selayang (kalau nak kuah lebih pekat boleh lebihkan)
5 sudu besar cili boh (lebihkan juga kalau suka lebih pedas)
1 keping manisan (boleh juga guna gula melaka)
3 sudu besar gula
3 sudu besar kicap
1/2 cawan cuka @ boleh guna air asam jawa (pekat)
garam secukup rasa
1 1/2 liter air

Cara Membuat

Sagat betik dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air. Hancurkan kapur makan dengan sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik tadi.
Rendam betik tu selama 15 minit. Bilaskan bersih dan toskan. Potong timun nipis2.

Utk membuat kuah:
Rebus ikan dengan sedikit air hingga masak. Sejukkan. Ambil isi ikan dan tumbuk lumat.
Masukkan 1 1/2 liter air, cili boh, nisan dan kicap ke dalam periuk. Masaklah hingga mendidih. Biarkan selama 10 minit dan masukkan cuka.
Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Jangan sesekali masukkan isi ikan terus ke dalam kuah, nanti ikan tu berketul2. Tuang ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih.
Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Kuah ni perlu ada rasa masam, manis dan pedas.

Utk. menghidang:
Isikan betik ke dalam mangkuk dan letakkan hirisan timun di atasnya. Boleh juga letakkan hirisan nanas bagi yang sukakan makan nanas. Letakkan kuah atas bahan-bahan tadi dan rojak betik sedia untuk dimakan..

Nasi Impit Sambal Hitam

Nasi Impit Sambal Hitam
Sumber: http://fromthekitchentohisstomach.blogspot.com/




Makanan Tradisi Terengganu


Bahan-bahan untuk Sambal

Kelapa parut 1 biji (digoreng sampai garing)

Bahan B

5 ekor ikan selayang (rebus ambil isinya)
5 batang serai (hiris)
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
2 keping gula nisan/ gula melaka
Garam secukup rasa

Cara Membuat
1. Kisar bahan B kemudian an gaulkan dengan kelapa parut yang telah digoreng.
2. Gorengkan semua bahan di atas api sampai kering. Masukkan perasa.Kalau kurang manis tambahkan lagi gula melaka kerana sambal nasi impit lebih sedap jika rasanya sedikit manis.
3. Sejukkan dan kisar dengan kisaran kering agak-agak separuh lumat.
4. Sedia dimakan bersama nasi impit.

Kuih Lompat Tikam

RESEPI KUIH LOMPAT TIKAM

Lapisan Bawah:

500ml air daun pandan

120gm tepung beras

20gm gula

1 camt air kapur

garam secukup rasa


Lapisan Atas:

300ml air

80gm tepung beras

30gm gula

1/2 camt air kapur

garam secukup rasa


Air Gula:

200g gula melaka (nisan)

80g gula

200 air

2 helai daun pandan


Cara membuat:

1. Lapisan bawah: Satukan semua bahan dalam kuali, kacau di atas api yang perlahan sehingga keras dan pekat. Adunan tadi akan berwarna hijau.

2. Tuang adunan dalan loyang yang disapukan minyak dan tunggu sehingga ia sejuk.

3. Lapisan Atas : sama seperti lapisan bawah tadi.Apabila masa, tuangkan lapisan atas ke atas lapisan bawah yang berwarna hijau tadi dan sejukkan.

4. Air Gula : Satukan semua bahan ke dalam periuk dan masak air gula sehingga hancur dan pekat.

5. Potong kuih dan hidangkan dengan air gula melaka.

Resepi Lempeng Telur

Resepi Lempeng Telur ( hidangan 1 orang )


Sumber: Sendiri

Bahan-bahan

1 biji telur
3/4 cawan gandum
2 sudu besar gula (secukup rasa)
secubit garam jika perlu
Air secukupnya


Cara Membuat:

  • Pukul telur dengan gula hingga kembang, masukkan secubit garam jika perlu.
  • Masukkan tepung gandum sambil kacau hingga sebati.
  • Tambah dengan sedikit air jika perlu.dan kacau hingga sebati.
  • Panaskan kuali dan calitkan sedikit minyak pada kuali. Sekiranya menggunakan jenis kuali yang tidak melekat, tidak perlu sadurkan minyak pada kuali.
  • Bakar lempeng hingga berwarna kuning-kekuningan.
**** Lempeng ini sangat mudah disediakan dan sesuai dimakan semasa sarapan pagi.

Roti Jala Serawa Durian

Roti Jala Serawa Durian




Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 biji telur
Secubit garam
Pewarna kuning

Cara Membuat:

1. Campurkan semua bahan dan gaul sebati. Tapiskan adunan.
2.Kalau campuran ini agak cair, tambahkan sedikit tepung sehingga boleh dikirai dan tak putus-putus apabila di masukkan dalam acuan. Jangan terlalu cair kerana akan menjadi seperti lempeng.
3.Kiraikan adunan pada kuali leper yang telah disapukan dengan sedikit minyak atau marjerin.
4. Biar beberapa minit dan angkat, letak dalam pinggan dan gulung atau lipat empat.


Serawa Durian


Bahan-bahan

2 cawan santan pekat
2 keping gula melaka / gula tapak / gula pasir ( manis ikut citarasa)
2 cawan air
Secubit garam
5 ulas durian
2 helai daun pandan disimpul

Cara Membuat:

1. Didihkan air dan gula bersama daun pandan sehingga larut.
2. Kemudian masukkan santan, durian dan garam.
3. Masak sehingga pekat ( atau mengikut citarasa).

Sunday, June 5, 2011

Resepi Tumis Sawi (Sawi Tumis Air) Terengganu

Resepi Tumis Sawi style Terengganu

Sumber: Resepi Sendiri

Bahan-bahan

1/2 ikat sawi (sawi putih/ HK)
3 ekor ikan Selayang / Kembong
1/2 camt lada hitam yg ditumbuk halus
2 ulas bawang putih ditumbuk kasar/ hiris nipis
3 ulas bawang merah ditumbuk halus
1/2 labu bawang besar dimayang
1 biji lada hidup dihiris nipis
 Sedikit Ajinomoto
1 camt garam (secukup rasa)
1 camb minyak masak (secukupnya)

Cara-cara:

  • Ikan dibersihkan dan disiang. Ambil isinya sahaja dan ditumbuk hingga lumat. Setelah lumat gentelkan  bulat-bulat seperti fish ball. 
  • Bersihkan sawi dan potong ikut kesukaan anda, 
  • Panaskan minyak di dalam periuk untuk menumis dan masukkan bawang merah, lada hitam dan bawang putih yang telah ditumbuk ke dalam kuali. Tumis sehingga naik baunya.
  • Setelah naik bau, masukkan air secukupnya. Masukkan juga ikan yang digentel tadi dan masak hingga air mendidih. Masukkan juga bawang besar serta lada hidup yang telah dimayang.
  • Setelah air mendidih, masukkan sawi dan sedikit aji.
  • Tunggu sehingga sawi masak dan sedia untuk dihidang.
** Tumis sawi sedap dimakan dengan nasi putih beserta dengan ikan goreng.

Lempeng Nyiur

Lempeng Nyiur



Makanan Tradisi Terengganu

Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum
1 biji kelapa muda diparut
Garam secukup rasa
Air secukupnya


Cara Membuat:


1. Gaulkan tepung gandum, kelapa parut dan garam di dalam satu bekas.
2. Campurkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati dan jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
3. Panaskan kuali leper dengan sedikit marjerin.
4. Masak adunan mengikut saiz yang dikehendaki.
5. Balik-balikkan dan masak sehingga kekuningan.


Sumber: Majalah Rasa Januari 2003

Belebab

Belebab

Bahan-Bahan:
2 biji kelapa, ambil 2 cawan pati santan
2 cawan keledek, dipotong kecil dan rebus
4 cawan tepung beras
½ cawan gula
Cara:
Campurkan santan, tepung beras, gula dan garam. Tapis dan panaskan.Masukkan ke dalam kuali dan kacau
separuh masak.Masukkan keledek dan kacau rata. Bungkus dan kukus hingga masak.

Apam Siam

Apam Siam

Bahan-Bahan:
3biji telur
1 cawan air soda (sprite/seven up/ais krim soda)
3cawan tepung gandum
1½ cawan gula
Pewarna (ikut suka)
Cara:

Cara membuatnya:-
1)Pukul telur dengan gula sehingga kembang.
2) Apabila bahan sudah kembang.Masukkan air soda dan kacau rata.

3) Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4)Masukkan dalam talam dan kukus selama 20 minit.
·Cadangan Hidangan:

Hiaslah dengan pewarna mengikut corak yang disukai. Saya lebih menyukai corak pelangi.
· Dinasihati supaya anda mengukus dengan menggunakan satu tingkat sahaja bagi memastikan apam tersebut
naik. Jika tersilap sedikit ia akan batat. Sila ikut turutan jika tidak, apam anda tidak akan berhasil.
· Ha...pewarna tu dimasukkan setelah bancuhan apam dah dimasukkan kedalam talam. Kalau nak pakai3 warna,
titiskan tiga-tiga warna tersebut ditempat yang berlainan. kemudian pusingkan garpu pada bancuhan tersebut

Kuih Loklik

Loklik
Makanan Tradisi Terengganu


Bahan-bahan:


1 cawan gajus - digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
1/2 cawan tepung beras - digoreng tanpa minyak
1 cawan gula melaka
2 cawan kelapa muda - diparut
Garam secukup rasa


Cara Membuat:


1. Masak gula melaka bersama air sehingga agak pekat.
2. Masukkan gajus, tepung beras, kelapa dan garam ke air gula melaka.
3. Masak sehingga sebati dan sedia dinikmati

Kayu Keramat

Kayu Keramat







Bahan-Bahan:

5 cawan tepung
1 sudu kecil yis
secubit soda bikarbonat
1 1/2 gelas air suam
1 gelas gula
1 biji telur
minyak untuk menggoreng

Cara Membuat
1. Kacau gula dalam air suam
2. Masukkan yis dan gaul sebati.
3. Tambah telur dan sebatikan.
4. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan gaul sedikit-sedikit dengan campuran tadi menggunakan senduk sehingga habis dan sebati
5. Biarkan sehingga adunan naik 2 kali ganda
6. Tarik adunan sedikit-sedikit mengikut bentuk yang dikehendaki dengan menggunakan senduk dan goreng dengan api sederhana
7. Bila sudah kuning keemasan, angkat dan toskan.

Akok Berlauk

Akok Berlauk

Bahan-Bahan:
10 biji telur ayam
10 sudu gula
300 gm tepung gandum

Bahan untuk inti:
500 gm daging lembu
500 gm bawang besar


2 sudu besar rempah kermuk
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
Pukul telur dengan gula sehingga kembang. Masukkan tepung gandum, kacau sehingga rata.

Cara membuat inti:
Daging direbus dan dihiris halus. Bawang besar dipotong nipis. Campurkan semua rempah yang telah digiling.
Sediakan kuali dengan minyak. Apabila panas, masukkan rempah biar garing dan masukkan daging. Setelah
masak masukkan bawang besar yang dipotong bersama gula dan garam secukup rasa.Masukkan ke dalam acuan
(separuh) kemudian masukkan inti, selepas itu masukkan separuh lagi adunan.

Sagon

Sagon

Bahan-bahan:

200gms cwn kelapa kering
200gms cwn tepung beras
50 gms tepung pulut
gula halus secukupnya

Cara Membuat:

1. Goreng dulu kelapa hingga wangi (kalau guna kelapa segar goreng hingga separa kering)
2. Masukkan tepung beras dan tepung pulut.Goreng lagi sehingga wangi, rangup dan berderai.
3. Sejukkan dulu baru gaul bersama gula mengikut citarasa.

PAUNG GORENG

PAUNG GORENG


Makanan Tradisional Terengganu




Bahan-bahan:

1/2 kg tepung pulut
½ cawan tepung gandum
400 ml air
sedikit garam
minyak untuk menggoreng terendam

Bahan Inti
5 ekor ikan selayang
5 ulas bawang merah [hiriskan]
1 cawan santan
3 cm halia [hiris]
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil gula
garam secukupnya



Cara membuat:

1. Ikan direbuskan dan sejukkan.
2. Ambil isi ikan dan hancurkan.
3. Masukkan semua bahan dalam kuali dan masakkan sehingga agak kering. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.
4. Gaulkan tepung pulut dan tepung gandum bersama air.
5. Ambil sedikit dan bulatkan. Masukkan inti ikan dan bulatkan semula.
6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dengan api paling perlahan (kerana mudah meletup).
7. Bila nampak keperangan angkat dan toskan minyak.

Tok Aji serban

Tok Aji serban

Bahan-bahan

Lapisan Bawah
2 cawan pulut
*Masak pulut seperti biasa, masak bersama sedikit santan cair dan sedikit garam untuk menambahkan lemak.

Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1/2 cawan gula putih
1/2 cawan gula merah
3 biji telur 1 s/t garam

Cara-cara membuat

Lapisan Bawah (pulut)
Kukuskan pulut sehingga masak.
Setelah masak, keluarkan dari pengukus, mampatkan pulut tadi cantik-cantik.
Ketika masih panas, tuangkan adunan atas dan masak semula.Lapisan serbannya
Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau sehingga sebati.
Tapis terlebih dahulu, kemudian tuangkan ke atas pulut yang telah dimampatkan tadi.
Kukuskan lebih kurang 30 minit.

Setelah sejuk, boleh lah dipotong kecil.

Koleh Lemak Terengganu

Koleh Lemak

Bahan-Bahan :

2 cawan tepung beras
6 cawan air sejuk
3 ulas bawang merah
1/2 inci halia
7 biji halba
1 biji kelapa (dibahagi 3)
1 cawan gula

Cara Menbuatnya :

i) Cara Membuat Koleh Lemak:-
1. Tepung beras dibancuh dengan air dan dikacau sehingga sebati.
2. Jerang di atas api , kacau hingga kering dan kental baru di angkat dan dituang dalam talam kecil. 3. Ratakan setebal 1 1/2 inci dan sejukkan.

ii) Cara Membuat Kuahnya:-
1. 2/3 daripada kelapa tadi diperah dan diambil santannya.
2. Masukkan gula, bawang, halia dan halba.
3. Jerang di atas api, biar mendidh dan angkat.
4. Untuk memekatkannya, kuahnya dibubuhkan 2 sudu tepung beras yang dibancuh dengan sedikit air dan dituangkan ke dalam kuah tadi.

ii) Cara Membuat Sambal:-
1. 1/3 darpada kelapa tadi digoreng dengan api yang sederhana, bila garing, angkat dan tumbuk 1 hiris serai, 3 ulas bawang merah, 3 hiris halia dan tumbuk sampai lumat.
2. Masukkan 1 ekor ikan kembung yang dibakar dan digaul dengan sambal tersebut.

KUIH PUTERI MANDI

KUIH PUTERI MANDI

Makanan Tradisional Terengganu




Bahan-bahan:1 paket tepung pulut
1/2 cawan tepung beras2 1/2 cawan air daun pandanInti:
1 biji kelapa parut muda
Gula melaka secukupnyaAir secukupnya

Cara Membuat:

1. Campurkan tepung pulut, tepung beras dan air pandan.Gaul hingga sebati dan ketepikan.
2. Setelah itu, bentukkan doh dalam bentuk bulat-bulat kecil kemudian penyetkan ditengahnya supaya leper (seperti dalam gambar). Lakukan proses yang sama hingga semua doh habis dibentuk.
3. Sementara itu, didihkan 4 cawan air dan setelah selesai membentuk kuih, masukkan ke dalam air mendidih tersebut hingga masak.
4. Kuih akan kelihatan terapung apabila sudah masak, angkat dan toskan airnya.
5. Sementara itu, masak air gula melaka sehingga pekat dan masukkan kelapa parut. Masak sehingga kering atau ikut citarasa sekiranya ingin sedikit lembab.
6. Akhir sekali, masukkan kuih tadi gaul bersama inti hingga sebati.




Sumber :Majalah Rasa Januari 2003

Satar Ikan

Satar Ikan

Makanan Tradisional Terengganu

Bahan-bahan:

1/2 kilo ikan selayang [ambil isi saja]
1/2 biji kelapa muda [parut]
10 biji cili kering
10 biji bawang merah
1/2 inci halia
sedikit asam jawa
daun pisang secukupnya

Cara Membuat:

1. Ikan dan kelapa ditumbuk.
2. Bawang, cili kering dan halia dikisar.
3. Gaul kesemua bahan hingga sebati
4. Masukan garam,gula asam jawa gaul rata.
5. Daun pisang dibentukkan kun dan masukkan adunan ikan .


6. Tutupkan dan dan cucukkan pada buluh.
7. Bakarkan/panggangkan sehingga agak masak.
8. Angkat dan buangkan daun pisang dan hidangkan

Kuih Lompang

Kuih Lompang

Bahan-bahan:

1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah/ gula melaka
2 cawan air
Daun pandan
Kelapa parut putih dengan secubit garam ( kukus sebentar bersama daun pandan yang disimpul)

Cara Membuat:

1. Satukan gula merah/ gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil . Kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. Masak atas api kecil sehingga gula larut. Sejukkan.
2. Satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. Gaul rata dan msukkan air gula yang telah sejuk tadi. Gaul hingga sebati.
3. Tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah disapu dengan sedikit minyak.
4. Kukus 10 minit atau hingga masak. Apabila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.Gaulkan dengan kelapa parut yang di kukus tadi.

Pesanan: Jika hendak perisa pandan atau warna lain, tambahkan sukatan gula untuk menggantikan gula merah.

Solok Lada

Solok Lada





Bahan-bahan:


10 biji lada hijau
5 ekor ikan selayang
5 ulas bawang merah - ditumbuk lumat
1/2 cm halia- ditumbuk lumat
1 cawan kelapa parut
Garam secukup rasa


Cara Membuat:
1. Lada dibelah dua dan dibuang bijinya.
2. Ambil bahan yang ditumbuk lumat dan campurkan dengan garam. Gaul sebati bersama isi ikan dan kelapa parut.
3. Ambil lada tadi dan sumbatkan dengan bahan yang digaul rata. Kukus sehingga masak.


Sumber: Majalah Rasa Januari 2003

Tepung Kapur

Tepung Kapur
Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum
2 cawan air
1/2 keping manisan atau 1 cawan gula melaka
Sesudu kapur makan
Garam secukup rasa
Kelapa parut

Cara-cara

1. Masakkan manisan/ gula melaka dengan air sampai cair. Sejukkan.
2. Masukkan air manisan/ air gula melaka ke dalam tepung gandum. Masukkan sedikit-sedikit. Adunannya tidak cair sangat dan tidak pekat dan likat.Masukkan sekali kapur makan yang dibancuh dengan sikit air dan masukkan garam.
3. Tapiskan dalam loyang yang telah digris dengan minyak atau mentega.
4. Kukus dalam masa 30 - 45 minit.
5. Apabila masak, sejukkan, kemudian potonglah kuih ni mengikut citarasa.
6. Gaulkan kelapa parut dengan garam sikit. Kemudian gaulkan kuih yang dah dipotong tadi dengan kelapa parut.

Kuih Bakar Terengganu

Kuih Bakar Terengganu


Makanan Tradisi Terengganu

Bahan-bahan:

1kg tepung gandum
1/2kg gula
2 biji telur ayam
1 biji kelapa diambil santannya
1 cawan air daun pandan
Sedikit pewarna hijau


Cara Membuat:


1. Masukkan tepung gandum dan gula di dalam satu bekas.
2. Kacau sehingga sebati dan kemudian masukkan santan dan air daun pandan.
3. Kacau sehingga sebati dan masukkan garam secukup rasa dan telur satu persatu.
4. Bakar sehingga masak


Sumber : Majalah Rasa Januari 2003

Sayur lemak kacang panjang

Sayur lemak kacang panjang

Bahan-bahan:

kacang panjang
isi ikan selayang
santan
bawang besar
lada hidup
garam
gula
aji
cara
masukkan kacang ke dalam periuk
masukkan santan
masukkan isi ikan, bawang besar belah 6, lada hidup belah 2
masukkan garam, gula, aji
kacau selalu di atas api perlahan
tunggu hingga gelegak
padamkan api
angkat dari dapur supaya tidak pecah minyak dan santan tidak berketul..

Bubur Lambuk Terengganu

Bubur Lambuk Terengganu 
Sumber: turun-termurun

Bahan-Bahan:
1 pot beras putih
3 cawan air
1 cawan santan
pucuk paku (pucuk paku paya)
sedikit daun kesum (
sedikit daun kunyit (hiris halus)
pucuk manis
2 sudu besar kerisik kelapa
garam (secukup rasa)
*pucuk paku dan pucuk manis ambil daunnya Bahan Kisar/Tumbuk:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
lada hitam (secukup rasa)
1 inci halia

Cara:
1. Rebus beras sehingga menjadi bubur (pekat).
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan kerisik serta garam, sedikit gula kemudian kacau rata.
3. Masukkan pucuk paku, daun kesum, daun kunyit dan pucuk manis.
4. Masukkan santan dan biarkan mereneh sehingga sayur-sayuran empuk dan cukup kepekatan bubur.
Cadangan Hidangan:
hidangkan bubur lambuk semasa masih panas dan bagi yang menggemari daun bawang & bawang goreng, bolehlah ditaburkan sedikit. Lada sulah juga boleh dijadikan perisa tambahan.
Tambahan:
Bagi yang menggemari bubur ayam boleh lah memasukkan potongan kiub-kiub ayam ke dalam bubur lambuk.

LAKSA TERENGGANU KUAH PUTIH

Sebenarnya kuah laksa trg nih ade 2 jenis...
1 jenis kuah masak...
1 jenis lagi kuah putih a.k.a kuah lemak...


Bahannya
2 ekor ikan saba / 4 ekor ikan kembung ]*bersih,panggang dan tumbuk
1 potong ikan tenggiri (takde pon takpe,just nak maniskan kuahnye) ]*
2 kgn asam kpg
1/2 labu bwg besar ]tumbuk bersama ikan
2 1/2 tin santan pekat
1 tin air
belacan/kiub bilis secukupnya (hb kite tak mkn belacan so kite taruk kiub je)
garam
1 s/b lada hitam ]tumbuk

Caranya
1.Masuk semua bahan dalam periuk, masak sehingga hampir mendidih dan hendaklah sentiasa kacau.
2.Sekiranya pekat tambah lagi sedikit air.Rasa garam dan lemaknya.
3.Siap, hidang bersama laksa beras (darurat udon pon boleh) dan ulaman.


**Laksa beras-laksa trg


Bahan ulaman (ape yg ade dlm esbox kite ya)
Timun ]cincang halus
Taugeh ]buang ekornya


Lada kisar
Garam
Belacan

Laksa Terengganu Kuah Merah

LAKSA TERENGGANU (KUAH MERAH)

Bahan-bahan
1 kg laksa biasa [rebus sehingga lembut dan toskan]

Bahan Ulaman [hiris halus]
1 kuntum bunga kantan
150 gm kacang panjang
100 gm taugeh
50 gm gajus
200 gm kubis bulat
100 gm timun
50 gm daun kemangi/selasih

Sambal belacan:
100 gm cili merah
20 gm belacan [ dibakar wangi]
garam

Tumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat.

Bahan utk kuah:
600 gm ikan selayang
1500 ml santan [1 biji kelapa]
50 gm gula melaka
60 gm kerisik
60 gm rempah gulai bunga rose
5 keping asam keping
80 ml minyak masak utk menumis
garam secukup rasa

Bahan mesin
100 gm cili
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas

Cara membuat:
1. Ikan di rebus kemudian dibuang tulang dan dikisar halus.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3. masukkan santan, asam keping, isi ikan, garam, kerisik dan gula melaka.
4. masakkan kan sehingga kuah naik minyak dan sederhana pekat serta bangkit baunya.
5. Hidangkan laksa bersama kuah, ulaman dan sambal belacan

Kuih Akok

Bahan-bahan ( 36 biji )

* 5 biji telur
* 200 ml pati santan
* 100 ml air
* 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
* 30 gram tepung gandum
* 3 helai daun pandan- disiat-siat
* 2 cubit garam halus

Cara-cara

1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.

2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.

3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.

4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.

Nekbat

kuih Nekbat merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia, terutama di Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Kuih nekbat biasanya disediakan dalam dua fasa.

Pada fasa pertama, adunan tepung dibakar dan dimasak sehingga gebu seperti bauhulu tetapi tawar dan lebih keras. Kemudian ia akan dijual kepada pelanggan yang akan menyediakannya sebelum dihidangkan.

Pada fasa penyediaan akhir, nekbat ini akan disira dalam air gula . Nekbat yang telah disira tidak boleh dibiarkan lama, kerana ia akan menjadi kembang dan hancur.

BAHAN-BAHAN:
1 bungkus tepung beras 12 biji telur ayam 500 gm gula 5 helai daun pandan

CARA MENYEDIAKAN:
1. Tepung beras disangai dengan api sederhana hingga kering. Biarkan ia sejuk.
2. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih.
3. Panaskan acuan dan sapukan acuan dengan minyak kemudian taburkan tepung ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit.
4.Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar hingga kuning.
5. Untuk siranya, masukkan dua gelas air dan sepuluh sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih masukkan daun pandan kemudian masukkan 10 biji nekbat. * 10 sudu gula untuk 10 biji nekbat.

Pulut Lepa (Pulut Panggang)

Bahan-bahan

1. 300 g pulut, direndam semalaman
2. 125 ml santan (dari 1 kelapa)
3. sedikit garam
4. 10-12 daun pisang (18x18 cm), dilayur
5. 20-24 batang lidi (pencucuk)

Bahan inti
1. 400 g ikan selayang/kembung, direbus, ambil isi & tumbuk
2. 4 biji bawang merah, dicincang halus
3. 1/2 biji kelapa parut
4. 200 ml santan (1/2 kelapa)
5. 1/2 kpg asam gelugur (kecil)
6. 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
7. sedikit gula
8. sedikit garam

Cara penyediaan
Kukus pulut sehingga masak (30 minit)
Angkat pulut dan gaulkan dengan santan yang telah dicampurkan garam dan gula
Kukus pulut tersebut selama 5 minit lagi.
Angkat dan sejukkan.

Untuk inti:
Kacau semua bahan di dalam kuali hingga agak kekeringan (masih lembab sedikit). Angkat dan biar sejuk.

Laksam

RESEPI UNTUK MEMBUAT LAKSAM (3-4 orang makan)

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam

Cara-cara masak:
1. Campur semua bahan di atas dan kacau hingga sebati. (nak senang blend je)
2. Lenserkan minyak pada tudung periuk.
3. Tuangkan tepung tadi ke atas tudung periuk dan kukus dalam masa 3-4 minit.
4. Bila dah masak, angkat tudung periuk tadi dan gulung laksam yang telah masak.

RESEPI UNTUK KUAH

1/2 kg ikan selayang /sardin / kembong (direbus dan diambil isi)
1/2 kg santan pekat
1 inci halia
6 ulas bawang merah
sedikit lada hitam
garam, gula dan perasa

Cara-cara masak:
1. Kisar halia, bawang merah dan lada hitam.
2. Masukkan santan, isi ikan, air dan bahan yang dikisar ke dalam periuk.
3. Masukkan garam, gula dan perasa.
4. Kacau sehingga masak.

Ulam-ulaman (dipotong halus-halus/diracik)

Timun
Kobis
Kacang panjang
Bunga kantan
Daun kesom

~ Sedap dimakan dengan belacan dan cili boh (bahan ni aku beli kat Trg)
~ Kalau makan pakai tangan lagi sedap!! hehehe
~ First time try buat laksam ni.. Alhamdulillah jadi gak akhirnya..

GULAI DAGING TERENGGANU

GULAI DAGING TERENGGANU

Bahan
500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulasa bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.

Nasi Dagang

Nasi Dagang Terengganu 
Sumber: Orang lama

Bahan-Bahan Untuk Membuat Nasi Dagang

3 Cawan Beras Siam
1 Cawan Beras Pulut
2 Cawan Santan Cair
2 Cawan Santan Pekat
4 Ulas Bawang Merah(dihiris halus)
1 Inci Halia(dihiris halus)
Sedikit Alba
Garam Secukup RasaBahan-Bahan Untuk Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu

1 Ekor Ikan Tongkol(dikukus)
1 Mangkuk Santan
2 Sudu Besar Rempah
10 Ulas Bawang Merah}
1 Ulas Bawang Putih }
½ Inci Halia } Dikisar
½ Inci Lengkuas }
3 Keping Asam
5 Sudu Besar Cili Giling
Sedikit Cili Padi
Garam,Perasa Ajinomoto dan Manisan(Gula Melaka) Secukup RasaCara:Cara-cara Membuat Nasi Dagang:

Beras dan beras pulut yang telah direndam selama 6 jam ditoskan dan kemudian dikukus selama 1/2 jam.Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata dan dikukus sekali lagi hingga masak.Angkat dan masukkan santan pekat,alba,bawang merah,halia dan garam secukup rasa.Bahan-bahan ini kemudiannya digaul rata.Nasi Dagang Terengganu sudah siap dimasak dan sedia dimakan.

Cara-cara Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu:

Kacau santan hingga mendidih.Kemudian masukkan cili giling,bahan-bahan yang dikisar,rempah dan asam keping.Kemudian,masukkan ikan yang telah dikukus serta cili padi.Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan.Kemudian,masukkan garam,perasa Ajinomoto dan manisan secukup rasa.Biarkan kuah itu menjadi agak pekat.Kemudian,kuah sedia dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu
Cadangan Hidangan:Hidangan ini boleh dihidangkan untuk 8 orangTambahan:1.Lebih menyelerakan dimakan bersama dengan acar timun
2.Bagi mereka yang tidak makan ikan tongkol,mereka boleh menggantikan ikan kembung
3.Gulai ayam dan gulai daging juga boleh dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu

Ketupat Sotong

RESEPI KETUPAT SOTONG

1 kg sotong (sederhana besar)
200 gram beras pulut
2 cawan santan cair (untuk merendam beras)
3 cawan santan pekat (untuk kuah)
Sedikit halba
2 cm halia (dimayang)
3 ulas bawang merah (dimayang)
Gula, garam dan perasa.

CARA-CARA

Rendam beras pulut dengan santan cair.

Masukkan beras pulut ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi.

Masukkan sotong ke dalam santan pekat dan masak.

Masukkan bawang, halba, halia, garam, gula dan perasa.

Kacau hingga mendidih.

Sedia untuk dihidang.


~ Kuah akan berwarna merah jika sotong tadi tidak dibuang kulit.


##########################

Bahan-Bahan:
1kg Sotong sederhana besar
250gram beras pulut
santan
seinci halia dipotong halus
5 ulas bawang merah dipotong halus
sesudu kecil halba
garam
lidi dipotong kecil

Cara:
1. beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk.
2. masukkan pulut dlm anggaran 3/4 penuh ke dlm sotong yg telah di bersihkan. Gunakan lidi utk mengemaskan hujung sotong.
3. santan dicampur dgn halba, halia, bwg merah & garam, masukkan sotong yg telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil utk mengelakkan santan naik kepala.
4. angkat apabila sotong telah masak.
Cadangan Hidangan:
di makan begitu sahaja @ bersama nai putih
Tambahan:
1. kulit sotong yg berwarna ungu kemerahan hendaklah dibuang utk mengelakkan hanyir.
2. resepi dari trg ini tidak menggunakan gula perang @ nisan @ gula spt resepi kelantan

Ikan Singgang

Ikan Singgang

Ekor ikan Aya/tongkol atau ikan Kembong
¼ inci Lengkuas
4 hiris kunyit hidup atau satu sudu kecil serbuk kunyit
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 keping asam gelugor
2 biji cili hidup dipatahkan


garam secukup rasa
air secukupnya
Rebuskan semua bahan sekaligus sehingga ikan masak. Boleh ditambah gula jika sukakan rasa lebih manis.

  © Template Recipes by Emporium Digital 2008

TOP