Sunday, June 5, 2011

Akok Berlauk

Akok Berlauk

Bahan-Bahan:
10 biji telur ayam
10 sudu gula
300 gm tepung gandum

Bahan untuk inti:
500 gm daging lembu
500 gm bawang besar


2 sudu besar rempah kermuk
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
Pukul telur dengan gula sehingga kembang. Masukkan tepung gandum, kacau sehingga rata.

Cara membuat inti:
Daging direbus dan dihiris halus. Bawang besar dipotong nipis. Campurkan semua rempah yang telah digiling.
Sediakan kuali dengan minyak. Apabila panas, masukkan rempah biar garing dan masukkan daging. Setelah
masak masukkan bawang besar yang dipotong bersama gula dan garam secukup rasa.Masukkan ke dalam acuan
(separuh) kemudian masukkan inti, selepas itu masukkan separuh lagi adunan.

0 comments:

  © Template Recipes by Emporium Digital 2008

TOP