Tuesday, June 7, 2011

Kurma Daging Terengganu

Kurma Daging Terengganu

Bahan

1 kg daging boneless

1 1/2 peket rempah kurma adabi yang saiz kecil

1 sb rempah kari daging

1 sb cili kering / oncu/tukas

1 1/2 biji bawang besar*

2 ulas bawang putih*

1 inci halia*

1/2 inci lengkuas*

2 sb kerisik

1 inci belacan*

3 biji bawang besar dimayang

2 sb sos tomato

5 sb susu sejat

4 biji buah pelaga

2 inci kulit kayu manis

4 biji bunga cengkih

4 kuntum bunga lawang

sedikit air asam jawa

garam, gula secukup rasa

Cara

1.Potong daging sederhana saiz dalam bentuk dadu dan bersihkan

2. Blend bahan yang bertanda * sehingga lumat.

3. Panaskan minyak dan tumis bawang yang telah dimayang sehingga kekuningan.

4. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih dan goreng sehingga naik bau.

5. Masukkan bahan blend dan goreng sehingga naik minyak.

6. Masukkan rempah dan cili blend yang telah dijadikan paste dan goreng lagi sehingga naik minyak, Gunakan api yang sederhana kerana rempah cepat hangit

7. Masukan daging kacau hingga sebati diikuti masukkan kerisik dan masukkan sedikit saja air untuk meratakan rempah dan daging.

8. Tutup periuk dan biarkan daging direneh sehingga empuk. Kalau masih belum empuk dan airnya hampir kering, masukkan air sedikit dan masak lagi.

9. Bila dah empuk , air daging kelihatan macam naik minyak. Sesuaikan kuahnya, kalau terlalu pekat rempahnya tambah sedikit air.

10. Masukkan air asam jawa dan kacau.

11. Masukkan sos tomato dan dikuti dengan susu cair.

12. Sesuaikan masin dan manisnya.

13. Reneh dengan api yang sederhana sehingga naik minyak. Ia seolah-olah ada dua lapisan minyak dan rempah.

p/s; kalau nak lagi best gunakan bawang kecil goreng.Goreng bawang merah tadi sehingga garing dan ramaskan sehingga hancur. Then masukkan semasa mereneh daging sehingga empuk. So step 3 boleh diabaikan.

Bolehlah dihidangkan bersama nasi hujan panas , ayam masak merah, acar dan sambal belacan,

0 comments:

  © Template Recipes by Emporium Digital 2008

TOP