Monday, June 6, 2011

Kuih Lompat Tikam

RESEPI KUIH LOMPAT TIKAM

Lapisan Bawah:

500ml air daun pandan

120gm tepung beras

20gm gula

1 camt air kapur

garam secukup rasa


Lapisan Atas:

300ml air

80gm tepung beras

30gm gula

1/2 camt air kapur

garam secukup rasa


Air Gula:

200g gula melaka (nisan)

80g gula

200 air

2 helai daun pandan


Cara membuat:

1. Lapisan bawah: Satukan semua bahan dalam kuali, kacau di atas api yang perlahan sehingga keras dan pekat. Adunan tadi akan berwarna hijau.

2. Tuang adunan dalan loyang yang disapukan minyak dan tunggu sehingga ia sejuk.

3. Lapisan Atas : sama seperti lapisan bawah tadi.Apabila masa, tuangkan lapisan atas ke atas lapisan bawah yang berwarna hijau tadi dan sejukkan.

4. Air Gula : Satukan semua bahan ke dalam periuk dan masak air gula sehingga hancur dan pekat.

5. Potong kuih dan hidangkan dengan air gula melaka.

0 comments:

  © Template Recipes by Emporium Digital 2008

TOP